Blog: Naar Handel & terug Pt.2

Published on 2 July 2022 at 16:32

En daar komen ze aan. Een lange colonne bezwete mensen loopt gestaag Handel binnen. Eerst de kopgroep met de vaandels, vervolgens de harmonie , de lokale scouting en ten slotte een caravaan huifkarren. Ondanks de hitte zijn er zover geen accidenten geweest. Zowel de deelnemers en de organisatie heeft het hoofd koel weten te houden op deze tropische dag. 

Traditie getrouw verzameld de harmonie zich bij Hotel Handelia na de kerkdienst in het park van de parochie. Natuurlijk zijn veel eerder de eerste pilsjes al opengetrokken, maar bij Handelia start daadwerkelijk het avondprogramma. De flesjes Dommelsch stapelen zich op en naarmate de zon onder de horizon zakt wordt het steeds gezelliger. 

De volgende ochtend komt voor sommigen dan ook vroeg. De heer is genadig, maar niet na een avondje stappen. Kater of niet, na tien uur vertrekt de processie terug naar Valkenswaard. Laat in de middag tref ik Koen en de muzikanten weer in Eindhoven. Tijdens de laatste etappe sluit ik weer aan. Hoezeer ook de vermoeidheid en aanhoudende hitte is de sfeer niet te drukken. Onderweg wordt er veel gelachen en gezongen. Ook de paarden wisten de hitte goed te trotseren dit weekend en met de blaren lijkt het ook mee te vallen. 

Klokslag acht uur arriveren we dan terug op een afgeladen markt in Valkenswaard. Familie, vrienden en kennissen wachten langs de kanten en juichen toe. Samen met de Harmonie loop ik een bomvolle kerk in. Anno 2022 is het een rariteit om schouder aan schouder te moeten staan bij het altaar. Toch was het dringen geblazen. 

En dit is dan ook meteen de afsluiter van de bedevaart. Na een laatste kerkdienst en zegening lopen we weer naar buiten. Sommigen onder ons staan een stapje dichter bij God, maar ik, net als veel anderen zijn blij dat we dit hebben mogen meemaken. Dat is, voor mij, goed genoeg. 

Lees het eerste deel van de reportage hier.

Of bekijk een indruk van de processie hier.

Love, devotion, bier, blaren & plezier. 

De Processie van handel 17-18/06/22

Add comment

Comments

There are no comments yet.