Blog: Naar Handel & terug Pt.1

Published on 1 July 2022 at 15:23

Daar staan we dan. Het is half zes in de ochtend en de temperatuur hangt al ruim boven de twintig graden. Koen heeft me dit weekend uitgenodigd mee te lopen met de Processie van Handel. Een Pelgrimage van Valkenswaard naar de bedevaart bestemming Handel. De tocht wordt ter voet afgelegd en is rond de 40 kilometer. 

Die zaterdagochtend staan we op het plein van Valkenswaard met honderden anderen. Om ons heen verzamelen de huifkarren voortgetrokken door stevige knollen. Ondertussen kijken we of we de rest van de Harmonie ergens kunnen treffen. Koen loopt al jaren mee met de blazers. ‘’Het is dan ook een hele klus om zo’n afstand te lopen met een instrument in de hand of op de schouders,’’ volgens de muzikant. ‘’Gelukkig hoef je niet de hele afstand van alles mee te sjouwen, of te lopen, je kan van te voren een plekje reserveren op een van de karren.’’

Tegen zes uur vertrekken de 1500 bedevaartgangers van het marktplein richting Aalst. Wanneer wij rond negen uur arriveren in Eindhoven kruipt het kwik gestaagd richting de dertig graden. Tijdens de pauzes worden de paarden gekoeld met emmers water en de participanten zoeken gauw de schaduw op. 

Aan het begin van de middag wens ik de harmonie veel succes met de tweede etappe. Later wacht ik ze op bij de eindbestemming in Handel. 

Lees het tweede deel van de reportage hier.

Of bekijk een indruk van de processie hier.

Met de Harmonie naar Handel & terug.

De Processie van Handel, 17-18/06/22

Add comment

Comments

There are no comments yet.