Blog: Roots & traditions

Published on 23 June 2022 at 18:48

Het was weer even geleden, maar begin juni had ik weer de kans om bij de lokale Gilde te fotograferen. St. Anna te Riethoven was dit jaar gastheer voor de Kring Gildedagen. Een festiviteit waarbij de 52 lokale Gilden elkaar treffen en het opnemen in verschillend disciplines als; vendelen, bazuinblazen, geweerschieten en nog veel meer. 

 

De dag begon vroeg. Eerst een kerkdienst die o.a. werd bijgewoond door de burgemeester van Bergeijk Arinde Callewaert. De bankjes van Pastoor Luc Buyens zaten vol met gildebroeders & -zusters in traditionele kledendracht. Tussen de liederen, gebeden en zegens was er een telefoon te horen. Het blijkt hierbij dat ook het Gilde meegaat met de tijd.

Tegen de middag was daar dan de officiële aftrap. Rond de 1500 man verzamelde zich achter de Riethovense Harmonie in een stoet door het dorp. Volgens bronnen was nog niet iedereen gestart toen de kop van deze immense colonne al weer terug het terrein op kwam. De competities gingen vervolgens van start. Door de harde wind hadden de schutters het niet makkelijk, maar dat hoort erbij werd mij verzekerd. Op het centrale veld konden toeschouwers kijken bij het trommelen en bazuinblazen. Achter bij de parkeerplaats namen ruiters met paard het tegen elkaar op met ringsteken. En binnen in de tweede tent kon men een kijkje nemen in het Gilde museum.

Na het uitreiken van de prijzen werd er lustig op door gefeest. Bij ‘Brabant’ van Guus Meeuwis stonden plots de vendelaars op de tafels met vlag in hand. En even leek men te vergeten dat het een maandagavond was.

 

Deze reportage is gemaakt met dank aan; Gilde St. Anna te Riethoven, Koen Smolders, Mariette Knaapen, Fam. Smets & Fam. van de Graaf.

Kringgildedagen van Kringkempenland - Riethoven 06/06/22

Add comment

Comments

There are no comments yet.